Rovinjska Zita pizzeria je s najzanimljivijom vinskom kartom u Hrvatskoj. Skoro sva vina su prirodna
Hrvatske pizzerije uglavnom loše stoje s vinima; ili drže tek dvije-tri etikete ili ih ne znaju posluživati (pa smo tako u istočnom Zagrebu jednom dobili ledeni teran). Tek nekoliko pizzerija ima zaista kompetnentne vinske karte, no ni jedna koliko znamo nije specijalizirana za ekološka vina. Osim rovinjske Zite.
adsense_content_v3
Zita, nazvana po zadnjoj austrougarskoj carici, majki kod svijedobno popularnog nadvojvode Otona Habsburškog, otvorena je prošle godine u blizini rovinjskog gradskog parka u prostoru koji je dugo zauzimao jedan od najgorih rovinjskih restorana.
Zita na meniju drži par konvencionalnih predjela, tri salate, fiorentinu, lasagne i nekoliko kategorija pizza: bijele pizze, klasične napoletane i gourmet napoletane, s podlogama od kreme artičoka ili pesta od pistacchia. Sastojci su, sudeći po meniju, prilično dobri (parmezan, fior di latte, buffala) a cijene decentne: nijedna pizza nije skuplja od 105 kuna, a velika većina je jeftinija do bitno jeftinija.
Vinska je lista uvjerljivo najzanimljiviji dio Zitine ponude: ona se sastoji gotovo isključivo od prirodnih vina. Na Zitinoj vinskoj kari tako možete pronaći Meinklanga, Tscheppea, Gut Oggau, Tomca, Roxanicha, Piquentum i još nekoliko proizvođača nekonvencionalnih i što prirodnijih vina. Zitina vinska karta veseli. Ona zaista predstavlja golem napredak u tretmanu vina u hrvatskim pizzerijama.


